Tillbaka till: Lektion 3: Andra råvaror
Denna lektion behandlar ytterligare råmaterial som du kan använda när du tillverkar produkter till din klient, dig själv, familjemedlemmar eller vänner.
Lärandemål
När du har slutfört den här lektionen kommer du att kunna
- Förklara vad kakaosmör, mangosmör, och sheasmör kan användas till.
- Förklara hur aloevera kan användas inom aromaterapi.
- Förklara hur bivax, honung och lanolin använts traditionellt och hur de kan ersättas med veganska produkter.
- Berätta om hur flytande kastil tvål kan användas inom aromaterapi.
➜ Kakaosmör
Kakaosmör är det elfenbensfärgade naturliga fettet i kakaobönan som utvinns under tillverkningsprocessen för choklad och kakaopulver. Kakaosmör är fast vid rumstemperatur men har en låg smältpunkt, strax under kroppstemperatur, och det övergår snabbt från fast till flytande form.
Förutom att kakaosmör luktar choklad är det ett underbart mjukgörande medel för huden. Det används i salvor, massageolja, krämer och lotioner. Passar torr och skadad hud och även babyvård.
Kakaosmör kan ha en viss tilltäppande effekt på huden och bör alltid användas i kombination med andra ingredienser för att inte ge upphov till finnar eller andra hudproblem.
➜ Mangosmör
Mangosmör tillverkas genom kallpressning av mangofruktkärnor. Det är näringsrikt, milt och vårdande, ger en silkeslen känsla på huden och är lättare, mattare och mindre fet än sheasmör och kakaosmör. Mangosmör är rikt på fettsyrorna stearinsyra och enkelomättad omega 9, vilket bidrar till dess hudvårdande egenskaper. Det är utmärkt för att behandla läppar, torra hudpartier, fötter, händer och nagelband.
Mangosmör doseras vanligtvis mellan 2-20% i produkter som body butter, salvor och cerat. Mellan 1-5% i emulsioner som creme och lotion för att ge en tjockare konsistens och vårdande känsla. Det är mjukgörande för torr hud och lämpligt även för bebisar och barn.
Med en smältpunkt på ca 32 oC är mangosmör fast i rumstemperatur. Dess fasthet ligger ungefär mitt emellan sheasmör och kakaosmör. Det kan användas direkt ur burken om det mjukas upp med kroppsvärme eller blandas med 20-30% flytande olja för lättare applicering.
➜ Sheasmör
Sheasmör kommer från nötterna hos sheaträdet som växer i västra och centrala Afrika. Trots att trädet växer vilt, sköts sheasmörproduktionen vanligtvis genom odlingar för att säkerställa kvaliteten. Sheasmör har en hög andel aktiva växtämnen som ger det en mängd hudvårdande egenskaper. Dess förmåga att binda fukt till huden och skydda överhuden gör det till användbar ingrediens i hudvårdsprodukter. Med höga halter av fytosteroler, tokoferoler och triterpener är sheasmöret både antioxidant och regenererande. Det bidrar också till ett naturligt skydd mot skadligt UV-ljus i solprodukter och har en lugnande effekt vid solbränna. Passar torr och skadad hud och även babyvård.
Det är också användbart för att ge fastare konsistens till produkter som bodybutter, salvor och krämer.
Smältpunkt: 35-40 oC
Sheasmöret kan upplevas som ”grynigt”, vilket kan påverka användbarheten i vissa produkter. Detta beror på att dess fettsyror stelnar vid olika temperaturer. För att undvika detta kan produkten kylas ner snabbt, t ex genom att placera den i frysen.
➜ ALOEVERA
Äkta aloe, på svenska även kallad Aloevera, heter på latin: Aloe vera. Den växer bäst i varma klimat och odlas i länder med tropiska eller subtropiska förhållanden, såsom Mexiko, Syd amerika, Asien och Afrika. Den kan även odlas inomhus i krukor.
Det är en mycket gammal läkeväxt som använts traditionellt för sårläkning, solsveda, insektsbett, eksem och andra hudproblem. Den har lugnande egenskaper på huden, samt antiinflammatoriska-, och antioxidanta egenskaper som stödjer hudens läkande funktioner och motverkar ålderstecken. Aloevera ökar hudens förmåga att behålla fukt och innehåller många bioaktiva ämnen, inklusive vitaminer t ex C och E, mineraler som t ex zink och enzymer.
Inom aromaterapi kan aloevera användas för en rad olika produkter, framför allt läkande gel som lätt formuleras med antingen färsk aloevera eller med aloeveragel som finns att köpa på tub. Den stora fördelen är att eteriska oljor går att lösa ut i aloeveragelen och att aloeveragelen sedan går att lösa i vatten. Ett grundrecept kan formuleras enligt följande:
Läkande aloeveragel, 50 ml Grundrecept
Blanda först din synnergi av eteriska oljor för ditt tänkta ändamål t ex i en glasflaska. Använd ca 25-30 droppar.
Recept: Ismahni Björkdotter
Tillsätt 25 ml aloeveragel. Skaka tills de eteriska oljorna helt löst sig i aloeveragelen.
Tillsätt 25 ml destillerat vatten. Skaka tills aloeveragelen helt löst sig i vattnet.
Sätt i en pump.
Märk flaskan med namn och datum.
➜ Lanolin
Lanolin är ett fett som utsöndras från fårens talgkörtlar och finns naturligt i fårens ull för att skydda den mot fukt och kyla. För att producera rent lanolin klipps fåret och ullen rensas för att separera fettet från andra föroreningar. Om du vill använda lanolin se till att du köper från en ekologisk producent som inte skadar fåren vid klippning.
Lanolin har traditionellt använts i salvor och cerat för sin förmåga att mjukgöra, läka och skydda huden. Det fungerar också som en naturlig emulgator i salvor och krämer.
I rumstemperatur är lanolin en mjuk och seg massa med en smältpunkt på 38-42°C. Den har en mycket karaktäristisk varm doft. Det används med upp till 20% i fetare krämer för att mjuka upp och skydda hudpartier som utsätts för nötning såsom knän, armbågar, fötter och händer. Den är mycket effektiv vid hudsprickor, nariga läppar och såriga bröstvårtor vid amning. Det är också ett effektivt läppcerat antingen som ensam ingrediens eller i kombination med andra produkter. I skyddande ansiktskrämer, t ex en ansiktskräm för vintertiden, kan den doseras med ca 1-3%, men var sparsam med lanolin i hudvårdskrämer då vissa personer kan vara överkänsliga och få små kliande utslag av den. Utslagen är dock ofarliga och försvinner då du slutar använda den. Passar torr och normal hy.
Det finns två produkter som innehåller Lanolin. Dels Lanolin som är helt fri från vatten och Ullfett som innehåller upp till ca 3% vatten. Lanolin har mycket lång hållbarhet och behöver inte förvaras kallt för att undvika härskning.
Lanolin kan ersättas med cupuaçusmör.
➜ Cupuaçusmör / Cupuassusmör
Cupuassuträdet växer vilt i Amazonas regnskog och är besläktat med kakaoträdet. Ur frukterna utvinns smöret som innehåller β-Sitosterol, en fytosterol som förbättrar hudens barriärfunktion. Dess förmåga att hålla vatten är flera gånger högre än lanolin, vilket gör den till ett bra veganskt alternativ för fuktbevarande hudvårdsprodukter. Passar torr och skadad hud och även babyvård.
Cupuassusmöret har en syrlig, fruktig chokladdoft och kan användas direkt på huden, men på grund av sin fasta konsistens blandas det vanligtvis med 20-30% flytande oljor. I fuktbevarande hudprodukter som salvor kan den doseras med 5-50%. I cremer och lotion är en dosering på mellan 2-5% lämplig.
Smältpunkt ca 28-33°C.
➜ Bivax
Bivax kommer från bikupan och är den bas som utgör binas honungskakor. Bivax har en ljusgul till mörkgul färg och en unik söt honungsliknande doft. Det används som emulgeringsmedel och förtjockningsmedel vid framställning av krämer, lotioner och salvor. Det bästa bivaxet är lokalt producerat, obearbetat, rikt på färg och har en levande arom.
Smältpunkt ca 65 oC.
Bivax har en skyddande och läkande effekt på huden och har traditionellt använts i hudskyddande salvor mot kyla, blåst, snö och regn, i sårsalvor samt andra läkande salvor. Idag kan bivax ersättas med candelillavax, karnaubavax eller risvax som också har skyddande egenskaper.
Bivax kan ha en viss tilltäppande effekt på huden och bör alltid användas i kombination med andra ingredienser för att inte ge upphov till finnar eller andra hudproblem.
Bivax, candelillavax, karnaubavax och risvax har mycket lång hållbarhet.
➜ Veganska vaxer
Candelillavax
Candelilla, Euphorbia cerifera, är en flerårig buske som huvudsakligen återfinns i ökenområden i Nordamerika och Mexiko. Namnet ”candelilla” härstammar från det spanska ordet för ”litet ljus” och refererar till de ljusaktiga vaxbeläggningar som täcker växtens blad och stjälkar. Denna vaxbeläggning fungerar som ett skydd mot uttorkning i de extrema klimatförhållandena som är dess naturliga habitat.
Candelillavaxet utvinns från bladen och stjälkarna på candelillaväxten och kan användas på samma sätt som bivax som ett alternativ i veganska produkter t ex i läppbalsam, läppglans, bodybutter och salvor. Den är även fuktighetsbevarande och ger huden en skyddande barriär och särskilt lämplig för personer med känslig hud.
Smältpunkt 68°C
Ursprungsland: Nordamerika och Mexico.
Karnaubavax
Karnaubapalmen, Copernicia prunifera, känd som ”livets träd”, växer i det unika ekoområdet Caatinga i nordöstra Brasilien och förblir grön även när allt annat är grått.
Bladen skördas från vildväxande palmer och torkas i solen utan att skada palmerna eller miljön. Det fina pulvret som extraheras från bladen bearbetas sedan i raffinaderier.
I hudvårdsprodukter fungerar karnaubavax som en återfuktande och skyddande ingrediens. Dess höga smältpunkt gör det idealiskt för produkter som läppbalsam, hudkrämer och salvor då det bidrar till att skapa en skyddande barriär på huden och hindrar fuktavdunstning.
Om du ersätter bivax med karnaubavax, använd hälften så mycket karnaubavax som bivax.
Smältpunkt 82- 86°C
Ursprungsland: Brazilien
Risvax
För att framställa risvax börjar processen med risolja eller riskliolja, som extraheras från risfrön. Därefter genomgår oljan en process som kallas hydrogenation, där den behandlas med väte under högt tryck och temperatur. Detta resulterar i att oljan omvandlas till en fastare substans, vilket är risvaxet. Efter hydrogenationsprocessen bearbetas det resulterande vaxet för att avlägsna eventuella föroreningar och för att uppnå önskad konsistens och renhet. Slutprodukten är ett vitt till ljusgult vax med en krämig och smörliknande konsistens.
I hudvårdsprodukter fungerar risvax som en skyddande, fuktighetsbevarande ingrediens som hjälper till att mjukgöra och återfukta huden. Dess höga smältpunkt gör det också användbart för produkter som kräver en stabil konsistens vid högre temperaturer, till exempel läppbalsam och solskyddsmedel.
Risvax har en lätt och krämig konsistens som gör det lätt att applicera på huden och det absorberas snabbt utan att lämna en fet eller oljig känsla. Dessutom är det en naturlig ingrediens som är mild och skonsam mot huden, vilket gör den lämplig även för personer med känslig hud eller allergier.
Smältpunkt 75-80°C
Ursprung: Asien
➜ Honung
Honung används i spa- och kroppsbehandlingar som ett naturligt fuktighetsbevarande medel. Forskningsstudier visar att honung har en naturlig förmåga att skydda huden mot fria radikaler och honung kan användas som antioxidant i hudvårdsprodukter.
Honung har historiskt använts för sina antimikrobiella egenskaper, och i många länder betraktas honung fortfarande som ett läkemedel och inte bara som ett sötningsmedel för te och bakverk. Honung kan smältas försiktigt och tillsättas i hydrolaterer och sedan tillsättas i krämer eller i rengörande ansiktsprodukter.
Kamomillextrakt, kamomill te, kamomill hydrolat samt aloevera kan med fördel användas som ett veganskt alternativ till honung för sina hudvårdande, rengörande och läkande egenskaper.
Honung är ett av få medel som har oändlig hållbarhet. Honung som fortfarande går att äta har t ex hittats i egyptens pyramider.
➜ Flytande Kastiltvål
Flytande kastiltvål, även kallat Castile tvål, är en mild och naturlig tvål som har sitt ursprung i Medelhavsregionen, särskilt i området kring Kastilien i Spanien. Den traditionella tillverkningsprocessen innefattar användningen av olivolja som huvudingrediens, vilket ger tvålen dess karakteristiska egenskaper.
Kastiltvål är mild och återfuktande för huden och kan användas för en rad olika ändamål, inklusive ansiktsrengöring, kroppstvätt och schamponering. Dess naturliga egenskaper gör den särskilt lämplig för personer med känslig hud eller allergier mot vanliga tvålar som innehåller syntetiska ingredienser. Dessutom är ekologisk och naturlig kastiltvål biologiskt nedbrytbar och miljövänlig.
Den primära ingrediensen i Kastiltvål är vanligtvis olivolja, men den kan också innehålla andra vegetabiliska oljor som kokosnötolja eller jojobaolja, beroende på tillverkarens recept. Kastiltvål tvålbas finns att köpa oparfymerad så att du kan använda den som bas i olika aromaterapiprodukter. Sammanfattningsvis är Kastiltvål en traditionell och naturlig produkt med många användningsområden och fördelar för både hud och miljö.