Lektion 1: Luktsinnet

0
Doftar på en lilja

Lärandemål

När du har slutfört den här lektionen kommer du att kunna:

  1. Lista och diskutera de potentiella terapeutiska fördelarna med att använda luktsinnet och aromaterapi.
  2. Dela med dig av fem intressanta fakta om luktsinnet.
  3. Diskutera varför det kan vara värdefullt att träna luktsinnet.
  4. Diskutera fem olfaktoriska störningar.
  5. Lista och diskutera fem bidragande faktorer till olfaktoriska störningar.

INLEDNING

Av de fem primära sinnena – känsel, smak, lukt, syn och hörsel – anses lukt vara det mest försummade, förbisedda och minst förstådda eller uppskattade. Enligt Gibbons (1986) når dofter in i vårt känsloliv varigenom de stimulerar associationer, som väcker, skrämmer och hjälper oss. Maury (1989) menar att användningen av doftämnen ger en verklig känslomässig och mental förankring och att eteriska oljor befriar oss från tyngande känslor samtidigt som våra förmågor förblir omanipulerade. Denna modul handlar om olfaktion, definierat som ”luktsinnet” eller ”handlingen eller processen att lukta”, och dess potentiella terapeutiska tillämpningar. Ämnet olfaktion är mycket omfattande, men vi har försökt att ge dig information som är relevant för en grundläggande studie och förståelse.

Potentiella fördelar med olfaktorisk aromaterapi

Olfaktorisk aromaterapi definieras som terapeutisk användning av luktsinnet och dofterna i eteriska oljor för att öka välbefinnandet i sinne, kropp och själ. Olfaktorisk forskning och empiriska studier har kunnat visa att aromer kan ge en rad olika effekter och kan vara till stor nytta för emotionella/psykologiska tillstånd och fysisk hälsa, särskilt stressrelaterade tillstånd.

OBS: Olfaktoriska fördelar är fördelar som härrör från aromens/den eteriska oljans påverkan på hjärnan, särskilt det limbiska systemet (t.ex. aromens påverkan på känslor, nervsystem, endokrina system etc.). Inandning, å andra sidan, tenderar att vara fördelarna med eteriska oljor på andningsorganen (t.ex. ånginandning) och känslorna / hjärnan.

För att sammanfatta några av forskningsresultaten kan aromer:

  • Minska eller lindra stress och ångest
  • Lindrar smärta genom att förändra smärtupplevelsen (i hjärnan).
  • Framkalla sömn eller avslappning
  • Öka vakenheten och den allmänna prestationsförmågan
  • Användas för viktkontroll eller viktminskning
  • Balansera och justera sömnmönster
  • Hjälpa till att lindra illamående
  • Påverka och förbättra humöret och öka det allmänna känslomässiga välbefinnandet
  • Vara ett användbart verktyg för stresshantering tack vare påverkan på det autonoma nervsystemet
  • Lindra fysiska åkommor, särskilt stressrelaterade sjukdomar
  • Bidra till att forma våra intryck av oss själva och andra

Träna ditt luktsinne

Luktsinnet, precis som muskler och hjärnan, behöver träning för att bli starkare. Ofta när någon tror att de inte har ett bra luktsinne beror det på att de inte medvetet använder det. Vissa personer tycker inte heller om lukten av eteriska oljor i början, och ofta beror det på att de har uppfostrats med syntetiska dofter och är vana vid hur syntetiska dofter luktar. Oftast när samma person börjar träna sitt luktsinne och blir mer bekant med de naturliga aromerna i eteriska oljor, börjar de dock uppleva de stora skillnaderna mellan syntetiska och naturliga aromer.

För att träna luktsinnet kan du börja med att helt enkelt observera olika aromer/dofter i din omgivning. Gå sedan vidare till att lukta på växter när de blommar eller naturliga, äkta eteriska oljor. Ta dig tid att verkligen uppleva nyanserna i en doft. Du kan även föra dagbok över alla de olika dofter du observerar. Dela dina erfarenheter med andra.

FAKTA OM LUKTSINNET

  • Luktsinnet är mycket underskattat. Lukt är vår första primära försvarsmekanism. Vi reagerar snabbare på lukt (0,5 sekunder) än på smärta (0,9 sekunder), även om vi reagerar snabbare på hörselstimuli (0,15 sekunder) (Genders).
  • En genomsnittlig frisk person kan urskilja mellan 10.000 – 40-000 lukter (ad infinitum), många på en sublim nivå.
  • Lukt förmedlar budskap från vår yttre värld direkt till hjärnan och påverkar den fysiska kroppen, sinnet och känslorna.
  • Olfaktoriska nervceller förnyas var trettionde till sextionde dag, vilket tydligt understryker deras betydelse.
  • Lukt är ett kemiskt sinne; receptorerna reagerar på kemiska stimuli. För att väcka känslor måste ett ämne först vara i gasform innan det övergår i en slemlösning.

Innan vi går in på luktsinnets anatomi ska vi ta en snabb titt på olika typer av luktstörningar.


STÖRNINGAR I LUKTSINNET

Lukt är en kraftfull faktor i våra liv och påverkar oss fysiskt, psykiskt och socialt. Tänk dig ett liv utan lukter! Enligt omfattande forskning om anosmi verkar det som om ett liv utan lukt kan leda till brist på drivkraft och motivation, depression och undertryckt aptit med bristande intresse för mat.

Följande är en lista över olfaktoriska störningar

  • Anosmi: Total oförmåga att känna lukten av något aromatiskt ämne. Personer som lider av detta tillstånd har en tendens till depression och minskad libido. Tillståndet kan vara medfött eller resultatet av en huvudskada som uppstått i en bilolycka eller liknande. Anosmi kan också orsakas av långvarig exponering för giftiga kemikalier eller kirurgi.
  • Hyposmi: Delvis förlust av luktsinnet.
  • Hyperosmi: Extrem känslighet för dofter.
  • Parosmi: En förvrängning lukter och inbillade lukter
  • Kakosmi: Känner en kontinuerlig dålig lukt

Orsaker till olfaktoriska störningar

Några sjukdomar som har konstaterats orsaka förlust av luktsinnet är nasal obstruktion, brist på vitamin A, akut viral hepatit, störningar i det endokrina systemet, Turners syndrom, temporallobskador, Parkinsons, Alzheimers och förändringar i östrogenreceptorer och bröstcancer som enligt teorin är sekundära till hypotalamusskador i hjärnan. Andra potentiella orsaker och naturliga tillstånd (olfactory fading och trötthet) inkluderar:

  • Virussjukdomar: Virussjukdomar som influensa, vanlig förkylning och akut viral hepatit tenderar att orsaka anosmi, som oftast är ett övergående tillstånd.
  • Förkylning eller rökning: Inflammation i nässlemhinnan hindrar luktämnen från att nå luktområdet i näsan, vilket orsakar en tillfällig luktförlust. Detta är vanligt vid förkylning eller rökning.
  • Olfaktorisk fading
    • Olfaktorisk fading inträffar när vårt luktsystem anpassar sig till en lukt och upphör att registrera aromen. Ett exempel på olfaktorisk fading skulle kunna vara lukten av vårt eget hem som vi vänjer oss vid och därför upphör att registrera hur det faktiskt luktar.
  • Olfaktorisk trötthet
    Är vad som händer när vårt olfaktoriska system utsätts för många lukter under en kort tidsperiod. Vid olfaktorisk trötthet kan vi inte längre skilja mellan en lukt och en annan. Det är då det är dags att ta en ordentlig nypa kaffebönor eftersom de så att säga hjälper till att rensa näsgommen.

Patologiska processer: Detta inträffar i näshålorna, t.ex. inflammation i slemhinnor, käkar eller bihålor.

Samtliga PDF:er i denna modul finns i slutet av sista lektionen!